Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

φασόλι μαυρομάτικο

     faso΄li mavroma΄tiko    
black-eyed pea

     bλακ άϊd πίι    

Ερμηνεία:

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Μισό κύπελο μαυρομάτικών φασολιών περιέχει, όταν μαγειρευτούν 5.6g φυτικών ινών, ενώ μισό κύπελο κονσερβοποιημένων  περιέχει 4g. Ταοσά αυτά ποικίλουν ανάλογα με την ποικιλία. Οι ίνες των μαυρομάτικων φασολιών δρουν υποχοληστερολαιμικά και πέπτονται με αργό ρυθμό, πράγμα που είναι σημαντικό για την ελάττωση του σωματικού βάρους.

Μισό κύπελο ξηρών ή βρασμένων μαυρομάτικων φασολιών περιέχει  239 mg καλίου, ενώ η ίδια ποσότητα κονσερβοποιημένων  περιέχει  206 mg.

Μισό κύπελο βραστών ή κονσερβοποιημένων μαυρομάτικων φασολιών  γενικά περιέχει λιγότερες από 100 θερμίδες και περίπου 1γραμμάριο λίπους.

1/2 κύπελο ξηρών ή βρασμένων μαυρομάτικων φασολιών περιέχει  6.7 g πρωτεΐνης, ενώ  1/2 κύπελο κονσερβοποιημένων περιέχει  5.7 g.

1/2 κύπελο κονσερβοποιημένων μαυρομάτικων φασολιών περιέχει 1.2 mg σιδήρου, ενώ μισό κύπελο βρασμένων  2.2 mg.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

True phosphorus digestibility of black-eyed pea and peanut flour without or with phytase supplementation in broiler chickens. Iyayi EA, Fru-Nji F, Adeola O. Poult Sci. 2013 Jun;92(6):1595-603. doi: 10.3382/ps.2012-02898.

"I come from a black-eyed pea background": the incorporation of history into women's discussions of diet and health. Smith KC, Kromm EE, Brown NA, Klassen AC. Ecol Food Nutr. 2012;51(1):79-96. doi: 10.1080/03670244.2012.635574.

Effects of black-eyed pea trypsin/chymotrypsin inhibitor on proteolytic activity and on development of Anthonomus grandis. Franco OL, dos Santos RC, Batista JA, Mendes AC, de Araújo MA, Monnerat RG, Grossi-de-Sá MF, de Freitas SM. Phytochemistry. 2003 Jun;63(3):343-9.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: